אחד היעדים הכי פופולריים בקרב מטיילים בהולנד הוא הכפר ההולנדי חיטהורן, כפר מהמם שנראה כאילו יצא מהאגדות. הכפר חיטהורן בנוי כולו על מים: הבתים הכפריים בנויים על איים מלאכותיים קטנים אשר מחוברים ביניהם עם גשרי עץ אותנטיים. חיטהורן גם נקראת ה”ונציה של הצפון” כי אין אפילו כביש אחד בכפר כולו. המקומיים מתניידים עם סירות קטנות, ברגל או כמובן, עם אופניים. השילוב של המראה הייחודי של הכפר, המים הרבים הזורמים בו, והשקט, הפכו את חיטהורן, הולנד, ליעד מבוקש על ידי מקומיים ותיירים כאחד.
להזמנת סיור מקצועי בעברית באמסטרדם מלאו את הפרטים:
הסיפור של חיטהורן, בקצרה
המתיישבים הראשונים הגיעו לשטח של חיטהורן במאה ה-13 ומצאו שהשטח החקלאי באזור הוצף לחלוטין. לא מפתיע במיוחד בהתחשב בכך שהולנד נמצאת ברובה מתחת לפני הים. המתיישבים החלו לייבש וליישב את הקרקע, סללו תעלות והקימו איים קטנים, עליהם הם בנו בתים כפריים גדולים. אמנם היום הבתים הם וילות מהממות, בעבר הם איכלסו, בסמוך לבני המשפחה, גם את הצאן והבקר. המשפחה גרה בחלק הקדמי של הבית, ובחלק האחורי, הצאן והבקר, שלמעשה חיממו את הבית.
כשהחקלאים היו יוצאים בבוקר לעבד את האדמה, הם היו מעמיסים את הצאן והבקר שלהם על סירות קאנו, ושטים ביחד לשטח החקלאי. ממש כמו בונציה, לסירות לא היה מנוע והחקלאים היו דוחפים את הקרקעית עם משוט גדול ודוחפים את הסירה קדימה. איזה כיף אה? לשוט ככה בין הבתים המהממים, בשקט מופתי, מלמעלה חולף גשר עץ אחד, ועוד אחד…
בשנות השישים, מגלים ההולנדים את חיטהורן בעקבות סרט מפורסם שצולם במקום. כמעט בין לילה, הפכה חיטהורן מכפר חקלאי קטן ושומם, ליעד הכי מבוקש לטיולים בהולנד. ההולנדים מגיעים בקיץ לנפוש בבתי הנופש של הכפר, דואגים לבירות קרות ונשנושים, ויוצאים להפליג בתעלות הכפר ולשחות באגם חיטהורן. בחורף, כשהתעלות קופאות, מגיעים המקומיים להחליק על הקרח מתחת לגשרים.
מה עושים בחיטהורן?
הכיף הגדול של חיטהורן זה באמת היופי של הכפר. לכן, קודם כל ולפני הכל, האטרקציה מספר אחת בחיטהורן היא שייט בתעלות הכפר. ניתן להפליג באופן עצמאי גם בלי רישיון, עלות השכרת סירה פרטית מתחיל ב-40 יורו לשעה (סירות קטנות). אופציה נוספת היא להצטרף להפלגה עם הדרכה, בעלות של 12 יורו למבוגר, בדרך כלל כולל כוס קפה או תה. השייט מודרך על ידי קפטנים מקומיים מחיטהורן, שמספרים על ההיסטוריה של הכפרים ועל החיים שלהם בו. המסלול עובר בתעלות המרכזיות של הכפר ובאגם חיטהורן, ואורך כשעה. אטרקציה נוספת בחיטהורן היא מאוד פשוטה – פשוט ללכת ולהסתובב בכפר היפהפה, לצלם תמונות מהממות ולהנות מהשקט והשלווה. מעבר לכך, יש בחיטהורן חנויות מזכרות, חנויות שמוכרות קריסטלים ואבני חן, חנות שמוכרת גבינה הולנדית משובחת וכן הלאה. יש בחיטהורן גם מוזיאון שמספר על ההיסטוריה והתרבות של הכפר.
כשזה מגיע למסעדות, יש בחיטהורן מבחר רחב. יש מסעדות הולנדיות, איטלקיות ואפילו מסעדה סינית. המסעדות בנויות ממש על גדות המים כך שאפשר, כשמזג האוויר נעים, לשבת בחוץ, ולהנות מארוחה מעולה ליד התעלות המפורסמות.
אוקיי, אז איך מגיעים?
גם כאן יש מספר אפשרויות. למי שמגיע ברכב פרטי, הכי קל לשים בוויז (או גוגל מפות) את הכתובת: Gratis ParkeerplaatsGiethoorn, משמע, חנייה חינם בחיטהורן. החנייה ממש בסמוך לכניסה לחלק המסורתי של הכפר, 3-5 דקות הליכה. הנסיעה מאמסטרדם אורכת כשעה וחצי פחות או יותר. מי שלא השכיר רכב יכול לבדוק לגבי מוניות באמסטרדם, אך שימו לב שאתם עולים על מונית מורשית בעלת לוחית רישוי כחולה.
למגיעים בתחבורה ציבורית, קחו רכבת לתחנת Steenwijk או לתחנת Zowlle. בתחנות האלו יש להחליף לקו מספר 70 באוטובוס ולרדת בתחנת DomineeHylkemaweg. התחנה ממוקמת ממש בסמוך לכפר של חיטהורן, 2-3 דקות הליכה מהגשרים המהממים. הנסיעה בתחבורה ציבורית מאמסטרדם אורכת בין שעתיים לשעתיים וחצי. שימו לב שקו 70 יוצא אחת לחצי שעה או שעה, אז כדאי לנסות לתאם מראש איזו רכבת לקחת כדי שלא תמתינו לאוטובוס יותר מדי זמן.
אפשרות נוספת היא להגיע לחיטהורן במסגרת טיול מודרך. יש אופציות רבות, למשל הטיול של-We Are Amsterdam שלוקח לחיטהורן עם מיניוואן מפנק ועם הדרכה בעברית עם מדריכים ישראלים. הטיול עובר גם בזאנסה סכאנס, כפר טחנות הרוח המפורסם, כולל שייט בתעלות חיטהורן והרבה זמן פנוי ומקום ליהנות מהכפרים בעצמכם. כמובן, המדריכים מספרים את כל מה שמעניין לדעת על הכפרים ומכוונים למקומות השווים והמעניינים בזאנסה סכאנס וחיטהורן וגם נותנים המלצות לאמסטרדם עצמה.
לסיכום
אם אתם מטיילים באמסטרדם, אל תוותרו על טיול יום לחיטהורן. מדובר בכפר הולנדי קסום, שקט ויפהפה. כשאתם שם, אל תשכחו לעשות הפלגה בתעלות, לצלם תמונות שוות ולהנות מאוכל טעים על גדות התעלות המפורסמות. תהנו!